Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 15 Mayıs 2025 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu. Yeni düzenlemelerle birlikte özellikle motokurye hizmetleri başta olmak üzere taşımacılık sektörüne kapsamlı yenilikler getirildi.
Motokuryeler ilk kez kayıt altına alındı
Bakan Uraloğlu, yapılan düzenleme ile birlikte motokuryelerin ilk defa resmi olarak kayıt altına alındığını bildirdi. Uraloğlu, sektörde yetkin ve eğitimli personel ile hizmet kalitesinin artırılmasının hedeflendiğini belirterek, bu düzenlemelerin aynı zamanda vatandaşın güvenliğini sağlamayı da amaçladığını ifade etti.
P1 yetki belgesi zorunlu hale geldi
Yönetmelik kapsamında motokuryelere P1 yetki belgesi alma zorunluluğu getirildi. En fazla üç taşıtla faaliyet gösterecek kuryeler için yetki belgesi ücretinde %85 indirim uygulanacak. Ayrıca, yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren ilk 6 ay içerisinde başvuru yapanlar için indirim oranı %95 olacak. Yetki belgeleri, e-Devlet üzerinden de alınabilecek.
Uraloğlu, belgeye eklenecek taşıtlar için yeni şartların da tanımlandığını belirtti. Artık kuryeler, uzun süreli veya finansal kiralamalı araçları da kullanabilecek. İlk 6 ay içinde yetki belgesine kaydedilecek 15 yaşına kadar olan taşıtlar geçerli kabul edilecek.
Kurye faaliyet belgesi geliyor
Kurye işletmeciliğinde teslimat yapan kuryeler için ayrıca Kurye Faaliyet Belgesi alma zorunluluğu getirildi. Şoför dışındaki tüm teslimat personeli bu belgeyi edinmek zorunda olacak. SRC (Moto Kurye) ve Kurye Faaliyet Belgeleri, yeni düzenlemeye göre 1 yıl içerisinde alınabilecek.
Kuryeler kayıt altına alınacak, suç kaydı aranacak
Bakan Uraloğlu, firmaların çalıştırdıkları her bir kuryeyi Bakanlığa bildirme zorunluluğu getirildiğini belirtti. Ayrıca, kuryelerin belirli suçlardan hüküm giymemiş olması da yeni yönetmelikte yer alan şartlar arasında bulunuyor.
Taşıma süresi taahhüdü yasaklandı
Kurye işletmeciliğinde hizmet alan ve verenin haklarını korumaya yönelik düzenlemeler de yapıldı. Buna göre:
Teslimi mümkün olmayan adreslere gönderi kabulü yasaklandı.
Taşıma süresi taahhüdü verilmesi yasaklandı.
Gönderi teslim edilemezse aynı süre içinde göndericiye iade edilecek.
Teslimat sırasında alıcının talebiyle kontrol imkânı, temassız teslimat, üçüncü kişiye teslimat gibi hizmetler de uygulanabilecek. Bozulabilir gıda ürünlerinin taşınması durumunda ise özel tedbirler alınması şartı getirildi.
Kuryelere koruyucu ekipman ve reflektif yelek zorunluluğu
Yeni düzenlemeye göre, kurye firmaları çalıştırdıkları kuryelere koruyucu ekipman sağlamakla yükümlü olacak. Kuryelerin giydiği reflektif yeleklerde "KURYE" ibaresi ve firmaya ait U-Net numarası yer alacak.
Uraloğlu ayrıca, "Satılması, sevk edilmesi ve ticareti yasak olan eşyaların taşınmasına kesinlikle izin verilmeyecek" diyerek yasal çerçevenin net çizildiğini belirtti.
Kaynak: RSS