DSÖ Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak Gazze'deki insani duruma ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Yardımlar engelleniyor, sağlık hizmetleri çökme noktasında
Peeperkorn, Gazze'ye 2 Mart’tan bu yana insani yardım ve tıbbi malzeme girişinin engellendiğini, bunun sonucunda şu ana kadar 57 çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.
“Temiz suya, sağlık hizmetlerine ve aşıya erişim son derece kısıtlı. Bu durum çocuklarda ciddi hastalık ve ölüm riskini artırıyor,” diyen DSÖ yetkilisi, Gazze’de 10 binden fazla hastanın acil tedavi için bölge dışına tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı.
Gıda krizi derinleşiyor
DSÖ’nün desteklediği Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporuna göre, Gazze’nin 2,1 milyonluk nüfusunun tamamı uzun süreli gıda kıtlığıyla karşı karşıya. Rapora göre yaklaşık yarım milyon kişi açlık, hastalık ve ölüm riski içeren "felaket" seviyesinde gıda güvensizliği yaşıyor.
DSÖ’nün tıbbi yardımlarla dolu 31 tırı Mısır'ın El-Ariş kentinde bekletilirken, abluka nedeniyle Gazze’ye ulaştırılamıyor.
Ateşkesten sonra saldırılar yeniden başladı
İsrail ordusu, 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart'ta Gazze'ye yönelik saldırılarına yeniden başladı. O tarihten bu yana çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 2 bin 749 kişi hayatını kaybetti, 7 bin 607 kişi yaralandı.
7 Ekim 2023’ten bu yana toplam can kaybı 52 bin 862’ye, yaralı sayısı ise 119 bin 648’e ulaştı.
İsrail, yeni ateşkes tekliflerini reddettiği gerekçesiyle Hamas’a karşı “giderek artan askeri güçle” hareket edeceğini açıklarken, Hamas da İsrail’in önceki vaatlerini yerine getirmediğini ve Gazze’de sivillere karşı soykırım niteliğinde saldırılar yürüttüğünü savunuyor.
Kaynak: RSS